Bloggaus – hauska harrastus vai tuottava bisnes?
Bloggaus on suhteellisen helppo aloittaa ihan kenen tahansa. Suosituin blogialusta on WordPress, mutta on olemassa myös muitakin vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi blogger. WordPressiäkin on kahta eri versiota mistä valita – WordPress.org ja WordPress.com. Seuraavaksi käyn läpi näiden eri blogialustojen ominaisuuksia.
WordPress.org
Tämä WordPress on “täysversio” koko WordPressistä. Hankit tälle versiolle itse webhotellin ja sinulla on täysi kontrolli kaikkiin WordPressin ominaisuuksiin. Hyvä puoli tässä siis on, että käyttävänäsi on kaikki lisäosat mitä itse tarvitset ja haluat sivuillesi ladata. Lisäosien avulla saat siis WordPressiin lisättyä erilaisia ominaisuuksia, ihan laidasta laitaan. Huonona puolena tässä on, että koska sinulla on täysi hallinta, sinulla on myöskin täysi vastuu. Joten sinun tulee itse ajaa päivitykset wordpressille ja sen lisäosille (toimenpiteenä ei ole vaikea) ja itse joudut myös ratkomaan mahdolliset ongelmat, siis mikäli et palkkaa jotakuta muuta tekemään sitä puolestasi.
Itse käytän tätä tätä WP versiota, juuri sen joustavuuden takia. Ja lisäksi tämä on itsessään ilmainen, maksat vain webhotellin tilasta ja domainista, eli ns. verkko-osoitteesta. Riippuen tietenkin ominaisuuksista, joita haluat sivuillesi, niin osasta lisäosia voit joutua maksamaan jonkin maksun. Tämä on itseasiassa maksu lisäosan (plugin) tuesta, ei niinkään itse lisäosasta, koska WordPress perustuu avoimeen lähdekoodiin. Okei, nyt voi mennä liian tekniseksi, mutta näin lyhyesti sanottuna avoin lähdekoodi tarkoittaa sitä, että kuka vain saa käyttää sen lisenssin alla tehtyjä sovelluksia, lisäosia jne vapaasti miten haluaa ja mihin haluaa. Vahva suositus siis tälle “aidolle ja originaalille” WordPressille!
WordPress.com
Tämä on halvimmillaan “rajoitettu” versio WordPressistä, mutta jos otat business-paketin, voit lisätä myös lisäosia ja teemoja rajattomasti. Tämä WordPress on siis kuukausimaksullinen. Jos aloitat bloggaamisen tämän kautta, sinun ei tarvitse itse päivittää lisäosia, eikä hankkia webhotellia ja tukeakin on saatavilla tiettyihin asioihin. Tämä on siis varsin hyvä ratkaisu, jos sinulla ei ole mitään kiinnostusta teknisiä asioita kohtaan. Toki tämä on usein kalliimpi ja rajoitetumpi ratkaisu kuin WordPressin täysi versio.
Blogger
Blogger taas on Googlen omistama palvelu, jolla on myös suomenkielinen käyttöliittymä. Täytyy myöntää, että itselläni ei ole tästä alustasta juurikaan kokemusta, mutta se vaikuttaa hyvin yksinkertaiselta alustalta oman blogin luomiseen. Jopa ehkä liian yksinkertaiselta makuuni 🙂
Yhteenvetoa
Niin tai näin, kaikki yllä olevat blogialustat ovat suosittuja alustoja blokkaamiseen. No, miten sitten tienata sillä blogilla? No vaihtoehtoja on pari varteenotettavaa – mainosten näyttäminen tai kumppanuusmarkkinointi. Eli siis markkinointi noin kokonaisuudessaan. Voit markkinoida muiden tuotteita tai palveluita, kunhan ne sopivat blogisi sisältöön. Pidä siis aina mielessä blogisi aihealue, kun valitset kumppaneita tai markkinoitavia tuotteita tai palveluita. Blogillasi on aina tietty kohderyhmä ja sinun tulee tiedostaa ja tuntea tuo ryhmäsi. Suomessa on toki niin pieni volyymi, että hyvin harva elää bloggaamisella, mutta heitäkin on nähty. Silloin täytyy kyllä olla paljon itse myös esillä ja hyödyntää erilaisia somen kanavia jne.
Jos osaat kieliä, esimerkiksi englantia, niin myös se auttaa laajentamaan mahdollisuuksia saada tuottoa bloggauksella. Ja vaikka et osaisikaan kieltä täydellisesti, niin aina voit käyttää käännöspalveluita apunasi. Itse olen tehnyt parikin englanninkielistä blogia siten, että olen kirjoittanut tekstit omalla “rallienglannillani” ja palkannut “proofreaderin” eli oikolukijan korjaamaan kirjoittamani teksti oikeaoppiseksi. Se on ollut hyvin edullista, tekijäksi olen valikoinut äidinkielenään englantia puhuvan freelancerin. Näitä olen palkannut Fiverrin kautta. Tämän kaltaisten alustojen kautta töiden tilaaminen on aika vaivaton ja turvallista. Tekijöitä on paljon tarjolla ja heitä koskevat arvostelut voi lukea, kun valitsee tekijää. Sitten kun tekstisi on englanniksi, voitkin helposti palkata kielenkääntäjän ja kääntää blogisi vielä jollekin muulle kielelle 🙂
Bloggaaminen ei kuitenkaan ole koskaan suoraan oikotie onneen, vaan se on aikaa vaativaa hommaa. Sinun täytyy uskoa tekemiseesi ja kerätä itsellesi aiheesta kiinnostunut yleisö seuraajaksi, jotta voit saada blogistasi tuloja. Bloggaaminen ei siis ole mikään yhden yön taikatemppu, vaan pitkäjänteistä touhua. Kannattaa kirjoittaa juuri sinua kiinnostavista aiheista ja valita blogillesi sellainen aihepiiri, joka kiinnostaa sinua itseäsi, koska muuten bloggaamisesta tulee kyllä helposti ns. pakkopullaa.
Sanoisin siis vielä loppuyhteenvetona, että useimmat blogit ovat hauska harrastus, josta silloin tällöin voi jonkun euron saada, mutta jos itse niin päätät ja teet töitä kovasti sen eteen, että voit alkaa “täysipäiväiseksi bloggaajaksi”, myös se on mahdollista.